Dieta śródziemnomorska, a myślenie i procesy poznawcze. Badanie

10 listopada 2022 Autor admin

12 października na łamach czasopisma „Neurology” pojawił się artykuł szwedzkich naukowców prezentujący dość odmienne dane od dotychczasowej praktyki odnośnie diety śródziemnomorskiej i jej wpływu na pamięć i myślenie. Jak podkreślono, jest ona prawdopodobnie tylko jednym z czynników wpływających na przebieg funkcji poznawczych, ale nie jedynym.

W badaniu wzięło udział 28 tysięcy Szwedów, których średnia wieku na początku badania wynosiła 58 lat i nikt nie miał zdiagnozowanej demencji. Uczestnicy badania byli poddani szczegółowej obserwacji przez 20 kolejnych lat, a naukowcy badali, w jakim stopniu diety uczestników były zgodne z konwencjonalnymi zaleceniami dietetycznymi i dietą śródziemnomorską. Ponadto przez siedem dni w tygodniu wypełniali formularze żywieniowe i regularnie udzielali wywiadów przed ankieterami.

Po 20 latach okazało się, że u 1943 osób, czyli 6,9% zdiagnozowano otępienie, w tym chorobę Alzheimera i otępienie naczyniopochodne.

Okazało się, że naukowcy nie znaleźli bezpośredniego związku między przestrzeganiem konwencjonalnej diety, lub diety śródziemnomorskiej, a zmniejszonym ryzykiem demencji.