
Grzyby marynowane
8 października 2022Świetne jako dodatek do mięs oraz innych potraw. Powitaj nutę leśną w kuchni !
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1 kg grzybów
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu spirytusowego
- 1 czubata łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- łyżka gorczycy
- cebula
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić. Jeżeli do marynowania chcemy użyć maślaków lub opieniek należy je także obrać. Pamiętajmy, żeby w miarę możliwości grzyby były niewielkie. Wtedy można je marynować w całości. Grzyby przed marynowaniem należy podgotować na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie odcedzić na sicie i włożyć do słoików. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczyce. W międzyczasie przygotować zalewę. Do wody dodać sól, cukier, ocet oraz pokrojoną w plastry cebulę. Tak przygotowany roztwór wlać do słoi i wszystko szczelnie zamknąć, żeby ograniczyć dostęp powietrza. Słoje postawić denkami do góry i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Po zamarynowaniu grzybów należy dać im trochę czasu, aby przeszły marynatą i nabrały odpowiedniego smaku. W niektórych przepisach można znaleźć informację, że grzyby nadają się do jedzenia już na drugi dzień. Najlepiej jednak odczekać 2-3 dni. Dobrze przygotowane grzyby mogą jednak spokojnie stać całą zimę jak nie dłużej.
Smacznego !