Grzyby marynowane

8 października 2022 Autor admin

Świetne jako dodatek do mięs oraz innych potraw. Powitaj nutę leśną w kuchni !
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego
  • 1 czubata łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • łyżka gorczycy
  • cebula

Wykonanie:

Grzyby dokładnie oczyścić. Jeżeli do marynowania chcemy użyć maślaków lub opieniek należy je także obrać. Pamiętajmy, żeby w miarę możliwości grzyby były niewielkie. Wtedy można je marynować w całości. Grzyby przed marynowaniem należy podgotować na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie odcedzić na sicie i włożyć do słoików. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczyce. W międzyczasie przygotować zalewę. Do wody dodać sól, cukier, ocet oraz pokrojoną w plastry cebulę. Tak przygotowany roztwór wlać do słoi i wszystko szczelnie zamknąć, żeby ograniczyć dostęp powietrza. Słoje postawić denkami do góry i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Po zamarynowaniu grzybów należy dać im trochę czasu, aby przeszły marynatą i nabrały odpowiedniego smaku. W niektórych przepisach można znaleźć informację, że grzyby nadają się do jedzenia już na drugi dzień. Najlepiej jednak odczekać 2-3 dni. Dobrze przygotowane grzyby mogą jednak spokojnie stać całą zimę jak nie dłużej.

Smacznego !