Buraki kiszone

6 listopada 2022 Autor admin

Kiszonki w naszym kraju przeżywają prawdziwy renesans. Kisimy dosłownie wszystko.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka pieprzu
  • litr wody
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:

Buraki umyć i obrać ze skóry. Następnie pokroić w plasterki i włożyć do słoików. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz. W międzyczasie zagotować wodę. Do wody dodać sól w proporcji 1 łyżkę stołową na litr wody. Tak przygotowany roztwór wody wlać do słoi i wszystko szczelnie zamknąć, żeby ograniczyć dostęp powietrza.
Słoiki z burakami odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce. Optymalna temperatura do kiszenia to około 10 C, ale nie mniej niż 0 C. Buraki kisić około 2-3 tygodni. Ukiszone buraki można wykorzystać do sałatek, a sok na przykład do barszczu.

Smacznego !