
Brukselka
24 października 2022Brukselka uprawiana jest głównie w Europie Zachodniej i Północnej będąc częścią naszego menu już od XVII wieku. Powstała ona prawdopodobnie ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych.
Brukselka ma wiele cennych właściwości. Stanowi ona źródło potasu, wapnia, magnezu oraz witamin, m.in. z grupy B (B1, B2, B3) oraz witaminę A i C (94 mg na 100 g). Brukselka jest również bogatym źródłem beta-karotenu. Zawiera także kwas foliowy, którego niedobór powoduje podwyższony poziom homocysteiny, czyli aminokwasu powodującego miażdżycę.
Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe. Jak przekonuje wielu naukowców, brukselka może także wpływać korzystnie na płodność. Dzięki niskiej wartości energetycznej (37 kcal na 100 g) oraz wysokiej zawartości błonnika jest polecana także osobom odchudzającym się.
Ale uwaga, brukselka nie jest zalecana osobom z niedoczynnością tarczycy, gdyż jest źródłem związków o nazwie siarkocyjaniny, które utrudniają wykorzystanie jodu z pożywienia.
Brukselkę można jeść na różne sposoby, w tym na surowo, ale na naszych stołach najczęściej gości w zupie jarzynowej lub po prostu gotowana.
W Europie można znaleźć także inne formy podania brukselki, w tym popularny, holenderski stamppot z brukselką, czyli puree z ziemniaków i brukselki.