Zapiekanka z cukinii

25 września 2022 Autor admin

Sezon na cukinie trwa w najlepsze, a u mnie w kuchni i na blogu nadal eksperymentujemy z nowymi potrawami.
Dziś spróbujemy cukinii na gorąco..
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 1-2 cukinie (400-500 g),
  • filet z piersi kurczaka (600-700 g),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki jogurtu gęstego „Bakoma”,
  • ser żółty (100 g),
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypiorek,
  • pieprz i sól.

Wykonanie:

Cukinie obrać, pokroić w kostkę ok. 1 cm. Pokrojoną cukinię przesypać do miski, dodać ¾ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę ok. 1 cm.  Pokrojone mięso dać do miski, posypać solą, pieprzem, dodać łyżeczkę czosnku, zioła prowansalskie, paprykę słodką i wymieszać. Dodać pokrojoną cukinię, 2 łyżki mąki i wymieszać. Szczypiorek posiekać, dodać do miski. Następnie  do małej miski wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki gęstego jogurtu, dodać łyżeczkę czosnku, sól, pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do cukinii i kurczaka, wymieszać. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować olejem, przełożyć mięso z cukinią zalane masą jajeczną. Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.  Piec 40-50 minut, 10 minut przed końcem pieczenia dodać starty żółty ser. Gotową zapiekankę podawać na gorąco posypaną świeżym szczypiorkiem.

Smacznego !