
Zapiekanka z cukinii
25 września 2022Sezon na cukinie trwa w najlepsze, a u mnie w kuchni i na blogu nadal eksperymentujemy z nowymi potrawami.
Dziś spróbujemy cukinii na gorąco..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1-2 cukinie (400-500 g),
- filet z piersi kurczaka (600-700 g),
- 2 jajka,
- 3 łyżki jogurtu gęstego „Bakoma”,
- ser żółty (100 g),
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypiorek,
- pieprz i sól.
Wykonanie:
Cukinie obrać, pokroić w kostkę ok. 1 cm. Pokrojoną cukinię przesypać do miski, dodać ¾ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę ok. 1 cm. Pokrojone mięso dać do miski, posypać solą, pieprzem, dodać łyżeczkę czosnku, zioła prowansalskie, paprykę słodką i wymieszać. Dodać pokrojoną cukinię, 2 łyżki mąki i wymieszać. Szczypiorek posiekać, dodać do miski. Następnie do małej miski wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki gęstego jogurtu, dodać łyżeczkę czosnku, sól, pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do cukinii i kurczaka, wymieszać. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować olejem, przełożyć mięso z cukinią zalane masą jajeczną. Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec 40-50 minut, 10 minut przed końcem pieczenia dodać starty żółty ser. Gotową zapiekankę podawać na gorąco posypaną świeżym szczypiorkiem.
Smacznego !