
Prawdy i mity. Czy ogórki i pomidory to dobre połączenie?
9 sierpnia 2022Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Ci, którzy robią przetwory na zimę lub ogórki małosolne doskonale wiedzą, że to jest właśnie ta chwila, aby wyciągnąć z piwnic i schowków słoje…
Ogórki możemy też konsumować na bieżąco robiąc z nich najróżniejsze sałatki czy wspaniałe kanapki, na których zawsze znajdzie się na nie miejsce.
Czy jednak ogórki możemy łączyć ze wszystkim?
Na pewno jedną z przestróg jest łączenie ogórków z pomidorami..
Ile razy słyszeliście o nie łączeniu tych dwóch warzyw? Czy wyjaśniono Wam dlaczego nie wolno tego robić?
Wszystko zaczęło się od pewnego odkrycia, w którym to potwierdzono, iż askorbinaza, czyli enzym obecny w ogórkach, utlenia witaminę C, którą znajdziemy w pomidorach. Patrząc z tej perspektywy takie połączenie nie jest najlepszym pomysłem, jednak musimy zdać sobie sprawę, że tej witaminy C nie jest w pomidorach aż tak znowu dużo, a mianowicie około 14 mg w 100 g pomidorów. Dużo więcej witaminy C znajdziemy m.in. w czerwonej papryce (91 mg), brukselce (94 mg), szpinaku (64 mg), jarmużu (120 mg) czy natce pietruszki (178 mg). Także teoretycznie i z tymi warzywami nie powinniśmy łączyć świeżych ogórków.
Są jednak sposoby na askorbinozę.
Wystarczy, że zanim dodamy świeże ogórki do sałatki, skropimy pozostałe warzywa sokiem z cytryny lub limonki albo octem winnym, lub balsamicznym. Zneutralizujemy wówczas działanie askorbinozy na witaminę C.
Możemy też zamiast świeżych ogórków dodać do sałatki kiszone lub korniszony, co również rozwiąże problem z utlenianiem witaminy C.
Także ogórki i pomidory nadal mogą być dobrym połączeniem jeżeli tylko zrobimy to mądrze.