
Pieczony sum podany na wyrazistej sałatce
21 sierpnia 2022Tuszka z suma z lekką sałatką..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- jedna tuszka suma
- sałata
- ogórek
- pomidor
- kapary z ogonkami
- dwie cytryny
- dwa ząbki czosnku
- sól
- zmielony pieprz
- garść kolendry oraz tymianku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Suma należy umyć, najlepiej pod zimną wodą. Po osuszeniu natrzeć solą, posypać pieprzem i pokropić oliwą z oliwek. W miejsca, gdzie dokonało się nacięć, należy włożyć czosnek i cytrynę, a także kolendrę i tymianek.
Tak przygotowaną rybę włożyć do odpowiednio rozgrzanego piekarnika. Ryba powinna być gotowa po 30 minutach.
Rybę podawać na sałacie z kaparami, ogórkami i pomidorkami. Świetnie będzie również pasował sos musztardowy (miód + musztarda Dijon + sól + pieprz).
Warto również pamiętać o cytrynie.
Smacznego !