
Spożycie alkoholu, a stężenie żelaza w strukturze mózgu. Badanie
23 lipca 202214 lipca na łamach czasopisma „PLOS Medicine” pojawił się artykuł brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Oxfordzkiego, w którym opisano badania pokazujące, że nawet niewielka ilość alkoholu ma wpływ na podwyższone stężenie żelaza w mózgu, co już w przeszłości wiązano z większym zagrożeniem np. chorobą Alzheimera czy Parkinsona.
W badaniu wzięło udział ponad 20 tysięcy uczestników (projekt UK Biobank), u których porównano konsumpcję alkoholu i stężenie żelaza w mózgu wykonując rezonans magnetyczny. Wszyscy uczestnicy wzięli też udział w testach sprawdzających ich możliwości umysłowe.
Na podstawie powyższego naukowcy odkryli, że spożycie wyższe od siedmiu jednostek tygodniowo wiązało się z podniesionym stężeniem żelaza w jądrach podstawnych – strukturze, która bierze udział m.in. w koordynacji ruchu, uczeniu się, procesach poznawczych czy przetwarzaniu emocji.
Co warto nadmienić, jedna jednostka to mniej więcej jedno małe piwo.