Ogórki małosolne

14 lipca 2022 Autor admin

Jeden z moich ulubionych sezonowych przysmaków.. ogórki małosolne.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (równej wielkości)
  • 3 l wody
  • główka czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki stołowe soli
  • opcjonalnie: liście chrzanu, porzeczki, wiśni lub dębu

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć ciasno w uprzednio wyparzonym słoju. Dodać kilka ząbków obranego czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Po ułożeniu wszystkich warstw na samą górę dodać koper (całe łodygi) i mocno docisnąć. Opcjonalnie przed dodaniem kopru dodać liście wiśni, porzeczki, chrzanu lub dębu. W międzyczasie ugotować wodę. Do wody dodać sól w proporcji 1 łyżka stołowa na litr wody. Tak przygotowany roztwór wody wlać do słoja i wszystko szczelnie zamknąć, żeby ograniczyć dostęp powietrza.
Słój z ogórkami odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe do jedzenia.

Smacznego !