
Konsumpcja jaj, a ryzyko chorób sercowo–naczyniowych. Badanie
25 maja 202224 maja na łamach czasopisma „eLife” pojawił się artykuł chińskich naukowców pod kierownictwem Lang Pan z Uniwersytetu w Pekinie, w którym opisano badania mające wyjaśnić, czy nadmiar zjadanych jaj szkodzi układowi krążenia. W badaniu przyglądano się roli metabolizmu obecnego w osoczu cholesterolu w korelacjach między konsumpcją jaj i ryzykiem chorób sercowo–naczyniowych.
W badaniu wzięło udział blisko 5 tysięcy osób, z których 3,5 tysiąca miało schorzenia układu sercowo–naczyniowego.
Na podstawie powyższego naukowcy odkryli, że osoby jedzące mniej jaj miały niższe stężenie korzystnych związków we krwi i wyższy poziom tych, które tętnicom szkodzą. U osób jedzących więcej jaj, natomiast, stwierdzono wyższe stężenie korzystnej lipoproteiny (HDL), która wychwytuje cholesterol z naczyń krwionośnych.