Spożywanie witaminy D, a rak jajnika. Badanie

15 czerwca 2022 Autor admin

W majowym wydaniu czasopisma „Matrix Biology” (vol. 109) pojawił się interesujący artykuł japońskich naukowców pod kierownictwem dr Kazuhisa Kitami z Uniwersytetu w Nagoi, z którym pokazano potencjał witaminy D w normalizowaniu komórek mezotelium związanych z rakiem jajnika.
Innymi słowy, w artykule stwierdzono, że spożywanie witaminy D utrudnia komórkom raka jajnika tworzenie przerzutów.
Wykazano także, że witamina D nie tylko temu zapobiega, ale nawet przywraca zmienione już komórki do wcześniejszego, chroniącego przed przerzutami stanu.
To pierwsze badanie tego rodzaju, a wnioski na pewno są interesujące biorąc pod uwagę, że według różnych statystyk 1 na 78 kobiet zachoruje w ciągu całego życia na raka jajnika, a 1 na 108 na niego umrze.

Włączmy więc drogie Panie witaminę D do naszego menu, zanim ktoś przepiszę ją nam jako element lekoterapii.