Szparagi z szynką parmeńską

7 czerwca 2022 Autor admin

Pomysł na pyszną przekąskę z zielonych szparagów.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • szparagi zielone
  • szparagi białe
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej

Sos holenderski

  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 g masła
  • sól
  • pierz

Wykonanie:

Szparagi obrać 1/3 od spodu i odłamać zdrewniałe końcówki. Następnie wrzucić do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody z dodatkiem oleju. Gotować 10-15 min. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Gotowe szparagi układać na plasterkach szynki parmeńskiej, a następnie delikatnie zwinąć je w ciasne ruloniki.

Wisienką na tym daniu będzie sos holenderski.. puszysty, kremowy.. po prostu pyszny!

Smacznego !