
Szparagi z szynką parmeńską
7 czerwca 2022Pomysł na pyszną przekąskę z zielonych szparagów.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- szparagi zielone
- szparagi białe
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
Sos holenderski
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 60 g masła
- sól
- pierz
Wykonanie:
Szparagi obrać 1/3 od spodu i odłamać zdrewniałe końcówki. Następnie wrzucić do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody z dodatkiem oleju. Gotować 10-15 min. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Gotowe szparagi układać na plasterkach szynki parmeńskiej, a następnie delikatnie zwinąć je w ciasne ruloniki.
Wisienką na tym daniu będzie sos holenderski.. puszysty, kremowy.. po prostu pyszny!
Smacznego !