Szparagi

14 kwietnia 2023 Autor admin

We wtorek w Niemczech oficjalnie zainaugurowano sezon na szparagi.

Szparagi to wyjątkowe warzywa o unikalnych właściwościach prozdrowotnych oraz walorach smakowych. Występujące naturalnie w obszarze śródziemnomorskim i na terenach przyległych obecnie można znaleźć właściwie w dowolnych rejonie świata.
Szparagi wykazują działanie antynowotworowe oraz działają przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Wspomagają także układ trawienny i zmniejszają ryzyko chorób serca. Ponadto zawarta w szparagach asparagina jest naturalnym środkiem moczopędnym. Dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym szparagi wspierają również mózg i procesy myślowe.
Szparagi są bardzo bogate w źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne jak miedź, selen, fosfor czy mangan.

Szparagi są również niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal).