
Spożywanie borówek, a demencja. Badanie
8 maja 202223 kwietnia na łamach czasopisma „Nutrients” pojawił się artykuł naukowców pod kierownictwem dr Roberta Krikoriana z Uniwersytetu w Cincinnati, z którego wynika, że regularne spożywanie borówek może znacznie zmniejszać ryzyko demencji.
W badaniu wzięły udział 33 osóby z okolic Cincinnati w wieku 50-65 lat, którzy mieli nadwagę i stan przedcukrzycowy oraz zauważyli stopniowe pogorszenie pamięci związane ze starzeniem się. Przez 12 tygodni pacjenci zostali poproszeni o powstrzymanie się od spożywania jakichkolwiek owoców jagodowych z wyjątkiem codziennej paczki suplementu w proszku, który miał być zmieszany z wodą i spożywany albo do śniadania, albo do kolacji. Połowa uczestników otrzymywała proszek zawierający równowartość pół filiżanki całych borówek, podczas gdy druga połowa otrzymywała placebo. Uczestnicy otrzymali również testy mierzące pewne zdolności poznawcze.
Na tej podstawie tego badania naukowcy odkryli, że dodanie borówek do codziennej diety niektórych osób w średnim wieku może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji w późnym okresie życia.
Co istotne, zespół dr Krikoriana od kilku lat prowadzi badania nad korzyściami płynącymi ze spożywania borówek przez osoby z grupy o podwyższonym ryzyku wystąpienia choroby Alzheimera i demencji.