
Spożycie awokado, a choroby układu krążenia. Badanie
6 kwietnia 202230 marca na łamach czasopisma „Journal of the American Heart Association” pojawił się artykuł naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health, którzy zajęli się tematem wpływu awokado na nasze zdrowie. Badanie wykazało, że zastąpienie połowy dziennej porcji margaryny, masła, jajek, jogurtu, sera lub przetworzonego mięsa taką samą ilością awokado obniżyło ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia o 16% oraz ryzyko chorób serca o 21% w porównaniu z osobami, które nigdy lub rzadko jadły ten owoc.
Zespół L. Pacheco zebrał dane dotyczące ponad 110 000 mężczyzn i kobiet, którzy wzięli udział w badaniach Nurses’ Health Study (prawie 69 000 kobiet) i Health Professionals Follow-up Study (prawie 42 000 mężczyzn). W ciągu ponad 30 lat obserwacji u ponad 9100 uczestników rozwinęły się choroby serca, a ponad 5200 doznało udaru mózgu.
Naukowcy zauważyli również, że zastąpienie połowy dziennej porcji awokado oliwą z oliwek, orzechami lub innymi olejami roślinnymi nie przyniosło dodatkowych korzyści.