Dieta w anemii

17 kwietnia 2024 Autor admin

Dieta w przypadku anemii powinna opierać się na produktach bogatych w żelazo. Nasz jadłospis powinien być bogaty w chude czerwone mięso, wątróbkę czy wędliny. Należy uwzględnić również produkty roślinne oraz owoce i warzywa, szczególnie te bogate w witaminę C, jak czarna porzeczka, pomarańcze, papryka, natka pietruszki.
Co kategorycznie powinniśmy wyeliminować to fityniany obecne m. in. w otrębach czy strączkach, oraz niektóre polifenole zawarte m.in. w kawie i herbacie. Czynnikami, które utrudniają wchłanianie żelaza są duże ilości wapnia występujące w produktach mlecznych.
Na koniec warto regulować ilość spożywanych płynów. Oczywiście należy pić, ale trzeba też być świadomym, że zbyt duża podaż płynów może rozrzedzać krew i wprowadzać efekt anemii rzekomej.