
20 maja. Światowy Dzień Pszczół
20 maja 2024Światowy Dzień Pszczół obchodzony jest co roku 20 maja. Jego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Warto pamiętać, że pszczoły zapylają aż 77% gatunków roślin, z których są wytwarzane produkty spożywcze roślinnego pochodzenia. Szacuje się, że w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie.
Pszczoły zapylają drzewa i krzewy, oraz co nie mniej ważne pozyskują dla nas miód będący zdrowszą alternatywą dla cukru, o czym pisałam już wcześniej na moim blogu (Miody – zdrowsza alternatywa dla cukru).
Także już od najmłodszych lat budujmy świadomość o pożyteczności pszczół i zróbmy wszystko, żeby pomóc tym owadom przetrwać.
Podążając za myślą Alberta Einsteina, “jeśli z Ziemi zniknie pszczoła, człowiekowi pozostaną tylko cztery lata życia”..