
Pasztet wegański
25 kwietnia 2022Warzywny pasztet wegański może z powodzeniem być smacznym zamiennikiem pasztetu mięsnego.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- ok. 3/4 puszki białej fasoli (z wodą)
- 300 g pieczarek
- 2 duże marchewki
- 1 por
- 8 łyżek suchej kaszy kukurydzianej
- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 12 łyżek mielonych pestek słonecznika lub całe pestki słonecznika
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- ulubione zioła
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie do zaostrzenia smaku)
Wykonanie:
Pieczarki i marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze. Por pokroić w cienkie pół plasterki. Wymieszać warzywa razem, dodając do masy zmielone pestki i siemię, zgniecioną widelcem lub blenderem ręcznym fasolę razem z wodą. Następnie przyprawić do smaku. Dodać olej i kaszę kukurydzianą. Dobrze wymieszać masę, jeśli wydaje nam się za mokra, można dodać jeszcze kaszy.
Piekarnik rozgrzać do ok. 180 – 200C. Masę przełożyć do formy (np. małej keksówki nasmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą) i piec ok. 45 – 60 minut, na środkowej półce piekarnika.
Smacznego !