Żurek

17 kwietnia 2022 Autor admin

W ciągu roku możemy go jeść wiele razy, ale na Wielkanoc ta zupa smakuje wyjątkowo.. Żur na wywarze z porów i selerów z chrzanem (6 porcji po ok. 150 kcal).
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 200 g porów
  • 150 g selera,
  • 250 ml żuru,
  • 200 ml maślanki,
  • litr gorącej wody,
  • 6 jaj na miękko,
  • 6 łyżek utartego chrzanu,
  • sól niskosodowa,
  • czosnek,
  • majeranek.

Wykonanie:

Czosnek obrać, zmiażdżyć. Pory i selery oczyścić, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, ugotować. Selery wyjąć, wywar przestudzić. Pory zmiksować w wywarze, wlać żur, doprawić solą, czosnkiem i majerankiem. Wlać maślankę. Mocno podgrzać. Jaja ostrożnie przekroić i dodać do żuru. Ugotowane na miękko żółtka nadadzą zupie oryginalny smak i kolor. Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać po łyżce utartego chrzanu.

Smacznego !