
Placki ziemniaczane po węgiersku
4 kwietnia 2022Oryginalne placki po węgiersku, zwane inaczej plackami po zbójnicku.. chrupiące placki ziemniaczane i gulasz węgierski.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki (2-3 porcje):
- ziemniaki – 1 kg
- jedna średnia cebula
- jedno jajko
- mleko sojowe – 1/2 szklanki
- mąka pszenna – 3 czubate łyżki
- olej rzepakowy – 1 łyżka oraz odrobina do posmarowania blaszki
- natka pietruszki
- sporo pieprzu, sól
Wykonanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub za pomocą malaksera z tarczą do wiórków (polecam – placki powstają w 5 minut) 😉
Do startych ziemniaków dodać od razu mleko (nie ciemnieją tak bardzo). Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować odrobiną oleju rzepakowego.
Ziemniaczaną masę nabierać ręką odciskając z nadmiaru wody (u mnie oddzieliło się jej dosyć dużo; im mniej wody tym bardziej chrupiące) oraz uformować do postaci placków.
Placki piec w temp. 230C przez ok. 30 minut (po 15 minutach obróć na drugą stronę).
Podawać ze świeżymi warzywami i sosem węgierskim (gulaszem). Można dodać też odrobinę jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego na bazie jogurtu.
Gulasz:
- 500 g fileta z piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 średnie pomidory
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- pół szklanki wody – około 120 ml
Mięso pokroić na mniejsze kawałki (idealne na jeden kęs) i wymieszać w misce z przyprawami. Cebule obrać, poszatkować i podsmażyć. Następnie dodać kawałki mięsa. Całość smażyć bez przykrycia około 20 minut.
W tym czasie umyć i pokroić na mniejsze kawałki paprykę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Podsmażać wszystko jeszcze kilka minut. Dodać obrane i posiekane pomidory oraz pół szklanki wody. Zamieszać wszystko i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Gotowy gulasz dodać do upieczonych placków
Smacznego !