Zupa rybna

24 grudnia 2022 Autor admin

Trudno o lepszy pomysł na postny obiad.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • filet z karpia 700 g
  • kasza jaglana 100 g
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • 1 świeży pomidor (poza sezonem 1/3 puszki pomidorów)
  • przecier pomidorowy
  • bulion warzywny 2000 ml
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • liść laurowy

Wykonanie:

W średnim garnku rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się przyrumieni. Następnie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszkę i seler i gotować, aż zaczną mięknąć. Dodać bulion, liść laurowy i czarny pieprz. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz pomidory. Kolejno słodką oraz ostrą paprykę, doprawić solą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać kaszę jaglaną i gotować jeszcze przez 15 minut, aż kasza jaglana i ziemniaki się ugotują. Powoli dodać pokrojoną i oczyszczoną rybę. Zamieszać i zagotować zupę.

UWAGA ! Ryby bardzo szybko się gotują, więc trzeba uważać, aby ich nie rozgotować.

Gotową zupę można podawać z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !