
Zupa rybna
24 grudnia 2022Trudno o lepszy pomysł na postny obiad.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- filet z karpia 700 g
- kasza jaglana 100 g
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- seler
- 1 świeży pomidor (poza sezonem 1/3 puszki pomidorów)
- przecier pomidorowy
- bulion warzywny 2000 ml
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- liść laurowy
Wykonanie:
W średnim garnku rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się przyrumieni. Następnie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszkę i seler i gotować, aż zaczną mięknąć. Dodać bulion, liść laurowy i czarny pieprz. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz pomidory. Kolejno słodką oraz ostrą paprykę, doprawić solą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać kaszę jaglaną i gotować jeszcze przez 15 minut, aż kasza jaglana i ziemniaki się ugotują. Powoli dodać pokrojoną i oczyszczoną rybę. Zamieszać i zagotować zupę.
UWAGA ! Ryby bardzo szybko się gotują, więc trzeba uważać, aby ich nie rozgotować.
Gotową zupę można podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !