
Ciasto walentynkowe
14 lutego 2022Walentynki to nie tylko święto zakochanych i czas miłości.. to także czas słodkości.
Jak mówi stare powiedzenie „przez żołądek do serca”.
Ciasto walentynkowe na pewno świetnie się tutaj sprawidzi.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- aromat waniliowy
- 1/2 szklanki kakao naturalnego gorzkiego
- śmietana kremówka 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- galaretka truskawkowa (100 g)
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem brzozowym na puszystą masę. Wlać olej, aromat i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito na masę. Dodać kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 50-60 minut w temp. 180-200 C. Po ostygnięciu biszkopt rozkroić nożem na 2 części. W 1 części biszkoptu za pomocą foremki w kształcie serca wyciąć 3-4 serca, do których potem będziemy wlewać tężejącą galaretkę truskawkową. Mocno schłodzoną śmietanę ubić mikserem dodając cukier puder. Biszkopt przełożyć bitą śmietaną. Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu i po stężeniu wlać do wyciętych otworów w kształcie serc. Tort schować do lodówki na kilka godzin. Podawać pokrojony na kawałki (kwadraty lub trójkąty z galaretką).

Smacznego !