Mule w białym winie i pomidorach

12 lutego 2022 Autor admin

Zastanawiacie się co przygotować na kolację walentynkową dla ukochanej osoby? A może tak wybrać mule, które uważane są za afrodyzjaki.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 1 kg muli
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  • szklanka białego wina
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Muszle muli oczyścić pod bieżącą wodą za pomocą ostrego noża. Usunąć otwarte i uszkodzone mule. W międzyczasie, na dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę i zeszklić czosnek. Do całości dodać wino i rozdrobnione pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut. Dodać mule i przykryć. Zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.

Gotową potrawę udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami.

Romantycznej i udanej kolacji walentynkowej 🙂

Smacznego !