
Mule w białym winie i pomidorach
12 lutego 2022Zastanawiacie się co przygotować na kolację walentynkową dla ukochanej osoby? A może tak wybrać mule, które uważane są za afrodyzjaki.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1 kg muli
- oliwa z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- papryczka chili
- sól, pieprz
- szklanka białego wina
- natka pietruszki
Wykonanie:
Muszle muli oczyścić pod bieżącą wodą za pomocą ostrego noża. Usunąć otwarte i uszkodzone mule. W międzyczasie, na dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę i zeszklić czosnek. Do całości dodać wino i rozdrobnione pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut. Dodać mule i przykryć. Zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.
Gotową potrawę udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami.
Romantycznej i udanej kolacji walentynkowej 🙂
Smacznego !