Pierogi z gęsiną

7 stycznia 2022 Autor admin

Podczas jednej z ostatnich podróży kulinarnych szczególnie ujęły mnie swoim niepowtarzalnym smakiem pierogi z gęsiną. Po powrocie do domu spróbowałam je odtworzyć.

Oto mój przepis na dziś.

Składniki (ok 45 sztuk):

Ciasto na pierogi

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Farsz

  • ok. 300 g pieczonego  mięsa gęsi
  • 2 – 3  średnie cebule
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego
  • kilka łyżek bulionu gęsiego

Wykonanie:

Ciasto

Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre – wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.

Farsz

Upieczone mięso drobno posiekać nożem. Cebulę poszatkować, zrumienić na oleju. Pietruszkę i czosnek posiekać. Wystudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Jeśli farsz jest za suchy dodać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić solą, majerankiem, rozmarynem, cząbrem, lubczykiem i dużą ilością pieprzu.

Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą lub wersja bardziej wytrwana pierogi podawać pływające w rosole gęsim w talerzu głębokim.

Smacznego !