Ryba po grecku

24 grudnia 2021 Autor admin

Pewnie na niejednym wigilijnym stole znajdzie się ryba po grecku. Jeśli zależy Wam na lżejszej, łatwo strawnej wersji mam dla Was ciekawą propozycję 🙂
Tak naprawdę wystarczy drobna modyfikacja przepisu, obejmująca sposób przygotowania samej ryby. Dzięki temu na jednej porcji oszczędzamy ok. 300 kcal (tradycyjny przepis z rybą smażoną w panierce z jajka i bułki tartej = 515 kcal; mój przepis = 207 kcal). Wystarczy dobrze osuszyć rybę i zamknąć ją na mocno rozgrzanej patelni – dzięki temu będzie nadal soczysta i zwarta.
Oto mój przepis na dzisiaj:

Składniki (4 porcje):

  • chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka – ok. 500 g
  • marchew – 3 sztuki
  • korzeń pietruszki – spora sztuka
  • seler – mały kawałek (ok. 80g)
  • cebula – 2 sztuki
  • por – mały kawałek (biała część)
  • koncentrat pomidorowy – 2 – 3 łyżki
  • woda lub bulion – 1 szklanka
  • olej rzepakowy – łyżka
  • ziele angielskie – 4 kulki
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje) a następnie natrzyj solą i pieprzem.
Tak przygotowaną rybę można smażyć na patelni. Gdy olej mocno się nagrzeje kładź filety i smaż po minucie na jedną stronę. Usmażone ryby przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut.
Korzystając z tego że ryba jest w piekarniku zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Posiekaj dodatkowo w kostkę cebulę i w plastry por. Całość podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe a następnie duś wszystko przez chwilę.
Do tak przygotowanych warzyw wlej przygotowany wcześniej koncentrat zmieszany z wodą lub bulionem. Całość duś przez ok. 10-15 minut i dopraw do smaku.
Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę i gotowe

Smacznego !