Barszcz wigilijny

24 grudnia 2021 Autor admin

Pyszny, tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie z buraków, który można pić z zarówno z filiżanki jak i jeść z talerza.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • koperek
  • natka pietruszki
  • zakwas buraczany
  • sól
  • pieprz czarny
  • lubczyk
  • kurkuma
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Wykonanie:

Zagotuj wodę w garnku. Obierz warzywa, umyj i wrzuć do wody. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. warzyw ok. 80-90 min. Na końcu dodaj zakwas i wyłącz gotowanie.

Barszcz podawaj z uszkami. Świetnie będzie też pasował do krokietów.

Smacznego !