Grudniowe specjały.. humus

16 grudnia 2021 Autor admin

Królewskie danie na naszym stole? Czemu nie.

Legenda głosi, że wymyślił je sam sułtan Saladyn.. Czy już wiecie o czym mowa?

Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5-6 łyżek wody
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku

Wykonanie:

Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na całą noc, aby wchłonęła wodę. Następnego dnia ciecierzycy jest dwa razy więcej. Wypłukać ciecierzycę, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować do miękkości, około 45 min. Ciecierzyca musi być idealnie miękka, ale nie rozgotowana. Kiedy już ugotujemy ciecierzycę, odcedzamy ją, płuczemy i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na gładki mus.

Jeśli zależy nam na czasie, ekspresową pastę przygotujemy z ciecierzycy konserwowej, którą kupimy w większości sklepów. Jeżeli zdecydujemy się na taką wersją cały proces moczenia i gotowania pomijamy.
Ta opcja również ma inne plusy. Warto wiedzieć, że zalewa ciecierzycy konserwowej ma wiele ciekawych zastosowań. W gastronomii nazywana aquafabą bardzo dobrze zastępuje białka jaj. Nie wylewajmy jej więc, tylko wykorzystajmy do innych potraw jak np. wegańska beza czy majonez. Jeżeli humus wyjdzie nam zbyt gęsty aquafabę można również użyć do rozcieńczenia nie tracąc przy tym walorów smakowych.

Gotowy humus można podawać z warzywami lub do pieczywa.
Jeżeli lubicie wyraziste smaki warto dodać parę kropel oleju pikantnego, np. Kujawski z ostrą papryką.

Smacznego !