
Chleb dyniowy
25 września 2021Jako, że sezon dyniowy w pełni, a przed nami obchody Światowego Dnia Chleba, tym razem zobaczymy jak przygotować pyszny chleb dyniowy.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 250 g puree z pieczonej dyni
- 75 ml oleju rzepakowego
- 120 g miodu pszczelego
- 150 ml napoju sojowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 75 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g mieszanki bakaliowej.
Wykonanie:
Przygotuj puree z upieczonej dyni. Zblenduj razem z olejem i miodem. Dodaj napój sojowy, skórkę pomarańczową i wymieszaj. Do masy wsyp mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dodaj przyprawy i wymieszaj. W osobnej miseczce zalej 1 łyżeczkę sody octem jabłkowym. Uzyskaną pianę wlej do masy i ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy włoskie, laskowe i bakalie. Wymieszaj. Keksówkę o długości 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę na chlebek i wyrównaj. Piecz w 175 stopniach C około 50 minut. Gotowy chlebek wyjmij z piekarnika i pozostaw w keksówce do ostygnięcia.
Smacznego!