Falafel (kotleciki z dyni i cieciorki)

30 września 2021 Autor admin

Pozostajemy jeszcze trochę z naszą królową jesieni czyli dynią. Nie zapominany też o niedawno używanej ciecierzycy..

Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 150 g ciecierzycy ze słoika moczonej przez 8 godzin w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g pieczonej dyni
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sos sezamowy:

  • 2 łyżki tahini
  • 4-5 łyżek napoju sojowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Odcedzoną ciecierzycę zblenduj z purre z wcześniej upieczonej dyni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowany czosnek. Blenduj, aż uzyskasz jednolitą masę. Do masy dodaj przyprawy i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Z masy formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie obróć i dopiekaj 5-8 minut. W między czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos sezamowy. Kotleciki podawaj z sosem.

Smacznego!