
Falafel (kotleciki z dyni i cieciorki)
30 września 2021Pozostajemy jeszcze trochę z naszą królową jesieni czyli dynią. Nie zapominany też o niedawno używanej ciecierzycy..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 150 g ciecierzycy ze słoika moczonej przez 8 godzin w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g pieczonej dyni
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sos sezamowy:
- 2 łyżki tahini
- 4-5 łyżek napoju sojowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Odcedzoną ciecierzycę zblenduj z purre z wcześniej upieczonej dyni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowany czosnek. Blenduj, aż uzyskasz jednolitą masę. Do masy dodaj przyprawy i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Z masy formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie obróć i dopiekaj 5-8 minut. W między czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos sezamowy. Kotleciki podawaj z sosem.
Smacznego!