
Ciasto piankowe „Kolory tęczy”
1 czerwca 2024Dziś Dzień Dziecka, więc fajnie przygotować naszym pociechom coś smacznego..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 500 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku
- 3 galaretki (każda w innym kolorze), ja użyłam czerwonej truskawkowej, żółtej cytrynowej i zielonej agrestowej
- 3 szklanki zagotowanej wody
- dodatki na wierzch tortu: gotowa posypka w kształcie gwiazdek, serduszek i perełek.
Wykonanie:
Galaretki rozpuść w 3 szklankach o pojemności 250 ml, każda w osobnym wrzątku, mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Poczekać 1,5 godziny, aż galaretki wystygną, nie mogą jednak zacząć tężeć. Mleko schłodzić w lodówce, potem miksować ok. 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania piany. Mleko podzielić na 3 równe części, najlepiej jest przelać je do 2 misek, po czym do każdej miski i garnka z mlekiem wlać po całej galaretce. Używając tych samych mieszadeł w mikserze miksuj najpierw żółtą masę mleczną, potem zieloną, na końcu czerwoną. Wtedy nie musisz płukać mieszadeł. Tortownicę zapnij, po czym nakładaj na środek tortownicy na zmianę po 2-5 łyżek każdego koloru pianki. Płyn będzie się rozchodził na boki tworząc ładny wzór, wierzch tortu dekorujemy gwiazdkami, perełkami i serduszkami wedle uznania. Tortownicę wsadzamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie tort jest gotowy do spożycia, można go śmiało pokroić.
Smacznego!