
Gofry kakaowe z ciecierzycą
13 września 2021Lubicie gofry? Ja bardzo..
A co byście powiedzieli na gofry, które można jeść bez ograniczeń?
Oto moja propozycja na dziś:
Składniki (8 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka ciecierzycy ze słoika
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu pszczelego
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Odsącz ciecierzycę z zalewy, dodaj do mleka i zmiksuj blenderem. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, jajko, olej, kakao, po czym rozmieszaj mikserem. Ciasto na gofry ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie ciasto schłodź w lodówce (ok. 20 minut). Rozgrzej gofrownicę (wcześniej natrzyj ją olejem rzepakowym), gofry piecz ok. 6 minut.
Tak przygotowane gofry to świetne danie na początek dnia (170 kcal), a przy tym tylko 5 g tłuszczu w jednej sztuce.
Smacznego!