Gofry kakaowe z ciecierzycą

13 września 2021 Autor admin

Lubicie gofry? Ja bardzo..

A co byście powiedzieli na gofry, które można jeść bez ograniczeń?

Oto moja propozycja na dziś:

Składniki (8 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciecierzycy ze słoika
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Odsącz ciecierzycę z zalewy, dodaj do mleka i zmiksuj blenderem. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, jajko, olej, kakao, po czym rozmieszaj mikserem. Ciasto na gofry ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie ciasto schłodź w lodówce (ok. 20 minut). Rozgrzej gofrownicę (wcześniej natrzyj ją olejem rzepakowym), gofry piecz ok. 6 minut.

Tak przygotowane gofry to świetne danie na początek dnia (170 kcal), a przy tym tylko 5 g tłuszczu w jednej sztuce.

Smacznego!