Ciasto „Ptasie mleczko”

1 maja 2022 Autor admin

Sprawdzony przepis na domowe ptasie mleczko, które zasmakuje całej rodzinie lub znajomym.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki cukru brzozowego ksylitol
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa „ptasie mleczko”:

  • 1 duża kwaśna śmietana 18%
  • 2 czerwone galaretki (np. truskawkowe)
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek, białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier brzozowy i dalej ubijać, żółtka dodawać po jednym i dalej ubijać do uzyskania jednolitej masy. Dalej do piany dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, miksować na najmniejszych obrotach. Ciasto wylać do tortownicy (o średnicy 24 cm) nasmarowanej olejem rzepakowym i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche i wtedy ciasto wyjąć, ostudzić, zimny biszkopt przeciąć na 2 równe części) . Śmietanę kwaśną ubić i dodać do niej 2 tężejące galaretki czerwone, ugotowane w ½ litra wody. Gdy masa zgęstnieje to wylać pół jej na wystudzony przecięty biszkopt, następnie masę przykryć 2 połową biszkoptu i wylać drugą połowę masy, wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi, ciasto włożyć na godzinę do lodówki.

Smacznego !