
Dieta przy Helicobacter pylori
4 października 2021Helicobacter pylori jest bakterią bytującą na powierzchni komórek nabłonkowych błony śluzowej części przedodźwiernikowej żołądka (pylorus- łac. odźwiernik). Zakażenie nią jest dość powszechne.
Szacuje się (dane wg Światowej Organizacji Zdrowia), że
ponad 50% ludności świata jest nosicielami helicobacter pylori, w tym 70% w krajach rozwijających się i 30% w rozwiniętych.
U większości osób jej bytowanie jest bezobjawowe, jednakże u części skutki mogą być bardzo poważne.
Wiadomo, że
infekcja helicobacter pylori związana jest w około 80% z chorobą wrzodową żołądka i aż 90% z chorobą wrzodową dwunastnicy !
Jeżeli lekarz stwierdzi u nas obecność helicobacter pylori czeka nas terapia antybiotykowa. Musimy jednak wiedzieć, że helicobacter pylori ma dość dużą odporność na antybiotyki, które trzeba często zmieniać. Powoduje to, że lekarze coraz częściej skłaniają się ku tzw. terapii adjuwantowej polegającej na połączeniu standardowego leczenia z probiotykami i odpowiednią dietą.
Przy helicobacter pylori powinniśmy unikać m.in. alkoholu czy kawy w celu odciążenie pracy żołądka. Powinniśmy także unikać cukru, dużej ilości błonnika oraz żywności przetworzonej, które mogą zaburzać mikroflorę jelit oraz podrażniać układ pokarmowy.
Przy antybiotykoterapii warto zadbać, by dieta osoby cierpiącej na helicobacter pylori była lekkostrawna. Korzystne jest też dodawanie przypraw, które mogą działać przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Unikajmy jednak wyrazistych i pikantnych przypraw jak chilli czy pieprz.
Wskazane będą również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które możemy na przykład znaleźć w tłustych rybach czy olejach roślinnych.
O ile ogólne wytyczne nie wydają się skomplikowane o tyle w praktyce dieta przy antybiotykoterapii na helicobacter pylori to niełatwy orzech do zgryzienia. Trzeba pamiętać o wielu zasadach, które dla osób niespecjalnie interesujących się odżywianiem mogą wydawać się skomplikowane.
Warto też wiedzieć, że nawet w diecie lekkostrawnej pojawią się kategorie, gdzie konkretne produkty nie będą wskazane, albo będą wymagały specjalnych zaleceń.