
Leczo
31 lipca 2021Sezon na cukinię rozpoczęty.
Jest wiele potraw, które możemy z nią w roli głównej przygotować. Na początek leczo..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki na 3 porcje:
- filet z piersi indyka – 60 dkg
- cebula – 6 sztuk
- cukinia – 2 sztuki
- pomidor – 5 sztuk
- papryka czerwona – 2 sztuki
- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, czosnek, rozmaryn, lubczyk
- olej rzepakowy (3 łyżki)
Wykonanie:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie – podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić kolejno posiekaną drobno cebulę, paprykę, oraz cukinię, podlać wodą. Gdy warzywa będą miękkie dodać posiekane pomidory (uprzednio sparzone we wrzątku i obrane ze skórki) i dusić aż się rozpadną. Na koniec doprawić do smaku przyprawami, leczo podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego!