Leczo

31 lipca 2021 Autor admin

Sezon na cukinię rozpoczęty.

Jest wiele potraw, które możemy z nią w roli głównej przygotować. Na początek leczo..

Oto mój przepis na dziś:

Składniki na 3 porcje:

  • filet z piersi indyka – 60 dkg
  • cebula – 6 sztuk
  • cukinia – 2 sztuki
  • pomidor – 5 sztuk
  • papryka czerwona – 2 sztuki
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, czosnek, rozmaryn, lubczyk
  • olej rzepakowy (3 łyżki)

Wykonanie:

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie – podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić kolejno posiekaną drobno cebulę, paprykę, oraz cukinię, podlać wodą. Gdy warzywa będą miękkie dodać posiekane pomidory (uprzednio sparzone we wrzątku i obrane ze skórki) i dusić aż się rozpadną. Na koniec doprawić do smaku przyprawami, leczo podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego!