
Agrest, czyli owoc odchodzący w zapomnienie
1 sierpnia 2021Agrest jest skarbnicą licznych witamin i składników mineralnych. Zawiera m.in. bardzo dużo wit. C (27,7 mg w 100 gramach owocu) oraz dużo witaminy A i śladowe ilości B. Zawiera także luteinę pozytywnie wpływającą na kondycję naszych oczu.
Owoc ten jest także polecany dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny (15-25). Jest także niskokaloryczny – 100 gram to tylko 44 kalorie !
Agrest docenią także osoby z problemami zakwaszenia organizmu, ponieważ ma działanie alkalizujące. Ma też działanie moczopędne i pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny.
Na rynku występują różne rodzaje agrestu, jednak przede wszystkim królują odmiany białe deserowe oraz czerwone.
Niestety jego spożycie mimo wyraźnych atutów tego owocu konsekwentnie spada.
Uprawa agrestu w Polsce kurczy się w zastraszającym tempie i za chwilę jego zdobycie będzie trudne. 15 lat temu jego uprawa zajmowała ok. 3000 ha, w 2020 – 1733 ha, a w 2021.. już tylko 1081 ha.
Rynek tego owocu jest bardzo mały co sprawia, że jest też podatny na różnego rodzaju manipulacje.
Zakłady przetwórcze w ostatnich 3 latach proponowały rolnikom ceny poniżej kosztów mając towar na miejscu.. potrafiły ściągnąć go zza granicy, a możliwość sprzedaży detalicznej są bardzo ograniczone.
Jedzmy więc agrest jak tylko możemy. Nie należy on być może do najsłodszych, choć słodycz pojawia się w bardzo dojrzałych owocach. Agrest możemy nie tylko jeść na surowo. Z dojrzałych owoców można zrobić różnego rodzaju soki czy dżemy. Z mniej dojrzałych dodatki do mięs czy sosów. Świetnie sprawdzi się także do ciast.