
Kociołek z ogniska
3 maja 2023Nadszedł czas wielkiego grillowania, ale nie tylko grill jest odpowiedni na tą porą.
Dziś zaproponuję coś zupełnie innego… danie jednogarnkowe zwane często prażonką, pieczonką, duszonką, lub po prostu kociołkiem.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
• 1,5 kg mięsa wieprzowego karkówki
• 1 średnia kapusta (10 liści kapusty) i kapusta poszatkowana (150 g)
• 1 główka czosnku
• ¾ szklanki oleju rzepakowego
• 3 duże cebule
• liście lubczyku (3 duże garście)
• 5 dużych marchewek,
• 1 seler średni w korzeniu
• 4 pietruszki w korzeniu
• 15 ziemniaków średnich
• 1 pęczek naci pietruszki
• pomidory w całości w puszce (2 puszki)
• pieprz i sól, rozmaryn, cząber, kurkuma
• woda
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry. Cebulę, seler i marchew pokroić w plastry. Natkę pietruszki drobno posiekać. Lubczyk porwać na mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić. Mięso pokroić na mniejsze części. Przygotować pojedyncze liście kapusty do obłożenia kociołka. Spód kociołka zalać olejem, następnie wyłożyć liśćmi kapusty. Pokrojone składniki ułożyć warstwami: mięso, ziemniaki, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę w korzeniu, seler, zieloną pietruszkę, lubczyk, sól, pieprz, kurkuma, rozmaryn, cząber. Kociołek na końcu zalać pomidorami i przykryć poszatkowaną kapustą. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem i trzymać ok. 3 godz. Podawać z pieczywem razowym.

Smacznego!