Dieta przy insulinooporności

23 listopada 2022 Autor admin

Insulinooporność jest stanem zaburzonej gospodarki węglowodanowej, w którym dochodzi do braku wrażliwości komórek obwodowych na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia. Szacuje się, że insulinooporność może dotyczyć nawet połowy dorosłych Polaków. Niestety nieleczona w ciągu kilku lat przeradza się w cukrzycę typu 2.

Właściwa dietoterapia ma na celu unormowanie glikemii po posiłkowej. Powinna ona bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Jadłospis przy insulinooporności powinien więc opierać się przede wszystkim na warzywach, a w następnej kolejności na pełnoziarnistych produktach zbożowych, chudym mięsie, rybach, jajkach, chudych produktach mlecznych, strączkach, orzechach, pestkach, nasionach i olejach roślinnych. Mimo, że w diecie stawiamy głównie na warzywa, owoce też można spożywać, ale warto wybierać te o niskim IG, takie jak grejpfruty, borówki, jagody, porzeczki, wiśnie, truskawki, agrest czy jeżyny.
Co ważne dieta powinna dostarczać podobnych ilości składników odżywczych pożywienia w każdym kolejnym dniu. Chory powinien również jeść posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniemy gwałtownych wahań insuliny i cukru we krwi. Należy również kontrolować podjadanie. Nawet najmniejsza przekąska spowoduje, że trzustka rozpocznie pracę i insulina zacznie być intensywniej wydzielana.

Do diety warto też dodać aktywność fizyczną. Nawet najmniejszy ruch daje duże korzyści zdrowotne. Dzieje się tak, ponieważ komórkami docelowymi dla insuliny są między innymi komórki mięśniowe.